Uenig i børnehavens vurdering omkring skolestart

Uenig i børnehavens vurdering omkring skolestart

Om vurdering af skoleparathed

Spørgsmål:

Hej

Jeg vil bede jer om et par gode råd i forhold til min datters skolestart. Hun bliver 6 år i november og skal starte i skole efter sommer. Pædagoger i børnehaven anbefaler, at hun er parat til at starte. Men jeg er i tvivl på grund af hendes selvtillid og hendes følelsesmæssige umodenhed. Hun bryder altid sammen på grund af drilleri. Efter min mening synes jeg ikke, hun er parat til at starte skole, da hun i skolen jo er nødt til at være selvstændig og kunne tackle drilleri.

Jeg vil ikke have at tidlig skolestart trækker min datters ressourcer. Jeg ved godt, hun kan følge med fagligt, men ikke socialt. Som sagt mangler hun at være selvstændig. Jeg er meget tvivl og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Håber virkelig at få gode råde fra jer.

Med venlig hilsen
S


Svar:

Kære S

Jeg kan godt forstå, at du er usikker på, hvad der vil være det bedste for din datter, for der er utrolig mange faktorer, der spiller ind, når der skal tages beslutning om, hvorvidt et barn skal starte i 0. klasse efter sommerferien. Din datter går i børnehave og fylder 6 år til november, så aldersmæssigt skulle en skolestart til august ikke give problemer. Børnehaven er heller ikke i tvivl om, at hun er skoleparat, mens du er nervøs for, at hun ikke kan klare de sociale udfordringer. At hun ikke er selvstændig nok, og at hun eksempelvis har svært ved at tackle drillerier.

Det fremgår ikke af dit brev, hvad børnehaven har sagt til dine bekymringer. Måske oplever de, naturligt nok, en anden pige i institutionen end du gør derhjemme? Det er ikke ualmindeligt, at hjem og børnehave opfatter barnet forskelligt, men det er vigtigt, at begge parter lytter og anerkender, hvad det er den anden ser. Du er nervøs for, at en for tidlig skolestart vil tære for meget på din datters ressourcer. Det synes jeg børnehaven må tage alvorligt og argumentere for hvorfor de mener, at hun er skoleklar. Jeg vil foreslå, at du beder om et møde med lederen af børnehaven og stuepædagogerne, hvor I i ro og mag kan tale om tingene. Lad os forestille os, at din datter bliver et år mere i børnehaven. Hvordan vil hun så reagere, når hendes kammerater starter i skolen? Hun bliver en af de ældste i børnehaven. Vil der være udfordringer nok til hende, eller vil hun begynde at kede sig og miste lysten og nysgerrigheden til at lære?

Er du efter mødet med børnehaven stadigvæk i tvivl, kan du henvende dig til den skole, hvor din datter skal gå og få en snak med skolens ledelse og børnehaveklasselederen. De kender kravene til børnene i 0. klasse og kan fortælle om, hvordan der i dagligdagen arbejdes med barnets alsidige udvikling herunder det følelsesmæssige og sociale aspekt.

I mange kommuner tilbyder PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) desuden åben rådgivning et par gange om måneden. Rådgivningen er et tilbud til familier om en uforpligtende samtale om familiens problemer og bekymringer i forhold til deres børn. Rådgivningen er anonym, dvs. familien registreres ikke med navn, cpr-nummer og adresse.

Jeg håber, at ovenstående overvejelser og forslag kan hjælpe dig til, i samarbejde med børnehave og skole, at finde frem til den bedste løsning for din datter.

Med venlig hilsen,
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

14. april 2015

af

mj

Læs også

03.02.12
Upraktisk busplan giver lange ventetider til og fra skole
Om offentlig transport til skolen
23.05.12
Hvor klager man over samarbejdsvanskeligheder?
Om at klage over samarbejde