Tilskud til friskoleplads

Tilskud til friskoleplads

Om økonomisk støtte til plads på friskole

Spørgsmål:

Til Forældrerådgivningen

Jeg har et spørgsmål vedrørende støtte til betaling af friskole. Jeg har to børn, som nu går i en kommunal skole, der pr. sommer 2010 bliver lukket. Lokalt bliver der arbejdet hårdt for at få etableret en friskole, hvor jeg også har fået mine to børn tilmeldt. Problemet er dog, at jeg nu har delvis friplads til mine to børn pga. lav indkomst, men når de skal gå i friskolen, er der ingen mulighed for friplads/delvis friplads ifølge friskolens vedtægter. Er der nogen instanser - offentlige eller private fonde - hvor man kan søge støtte om hjælp til betaling af friskolekontingenter?

Mvh
H


Svar:

Kære H

Du er i samme situation som mange forældre kommer i hvert år: Kommunen skal spare, og det er billigere at have én skole med 600 elever end 6 skoler med 100, derfor nedlægges hvert år mange skoler på landet, og børn og forældre må leve med længere skolevej, skolebus og savn af det kulturcenter, som landsbyskolen også er.

Lovgivningen giver gode muligheder for at oprette en friskole, som regel i de bestående skolebygninger, men selv om staten betaler langt den overvejende del af udgifterne, bliver der altså en del tilbage, som forældrene skal betale, og for dig med to børn kan det hurtigt løbe op.

Nu har kommunen med nedlæggelsen af skolen jo et andet skoletilbud til dine børn, så du kan ikke forvente at kommunen vil hjælpe dig økonomisk. Jeg er ikke fortrolig med alle dele af serviceloven, men jeg kan ikke forestille mig, at du kan få tilskud til en skole, som kommunen ikke har henvist dine børn til – og det har kommunen jo næppe. Vil du forfølge den mindste chance, kan du prøve at tale med din sagsbehandler ved kommunen, om der kan findes en løsning, serviceloven kan jo være smidig, men forvent ikke noget.

Samme svar må jeg give dig med hensyn til private fonde. Jeg har aldrig hørt om private fonde, der vil indgå i en langvarig aftale om betaling af skolepenge til en friskole.

Det er klart, at du og dine børn lige nu er meget kede af, at de måske skal skifte skole. Hvis det bliver nødvendigt, vil jeg håbe, at de bliver glade for den nye skole – heldigvis går det som regel sådan.

Med venlig hilsen
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

16. juni 2015

af

mj

Læs også

27.01.11
Alternativ til folkeskolens tyskundervisning
Om alternativer til undervisning i skolen
24.09.10
Loft for forældrebetaling af lejrtur
Om forældrebetaling