Tilbageholdelse af mobiltelefoner

Tilbageholdelse af mobiltelefoner

Om inddragelse af personlige ejendele

Spørgsmål:

Hej

Jeg er mor til en elev i 8. klasse. Min datters friskole har den regel, at eleverne fratages deres mobiltelefoner, hvis disse er tændte/forstyrrer i timerne. Det er en god regel, synes jeg. Jeg mener bare ikke, at skolen har ret til at tilbageholde elevernes og deres forældres ejendom - i dette tilfælde mobiltelefonerne - udenfor skoletiden. Hvis det sker, er det vist i strid med lovgivningen om uretmæssig besiddelse af andres ejendele - altså "tyveri"?

Hvad har skolen ret til udenfor skoletiden?

På forhånd tak og med venlig hilsen
A


Svar:

Kære A

Folketingets ombudsmand har i en endelig redegørelse af 20. februar 2009 givet et meget grundigt svar på dit spørgsmål.

Det fremgår af ombudsmandens redegørelse, at skolen er i sin gode ret til at tilbageholde en elevs mobiltelefon i skoletiden, hvis den har forstyrret af undervisningen eller på anden måde givet anledning til uro i skoletiden. Det er imidlertid kritisabelt, hvis skolen beholder telefonen ud over det tidspunkt, hvor eleven har fri, den skal udleveres til eleven samme dag, den er inddraget senest ved skoletidens ophør, eller når eleven ophører med at bruge skolens tilbud, fx SFO. Sker det ikke, handler skolen ulovligt.

En tilbageholdelse af en elevs private genstand kan alene opretholdes over for eleven selv. Hvis forældrene selv ønsker telefonen udleveret på et tidligere tidspunkt, skal skolen efterkomme ønsket.

Afgørelsen er helt klar og uden forbehold, du kan se hele redegørelsen på ombudsmandens hjemmeside:

http://www.ombudsmanden.dk/find/nyheder/alle/Mobiltelefoner/

Med venlig hilsen,
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

6. maj 2015

af

mj

Læs også

08.05.13
Elev bortvist og givet enkeltmandsundervisning
Om bortvisning
27.01.12
Skolen konfiskerer buskort og nøgler
Om inddragelse af personlige ejendele