Skoleskift med fælles forældremyndighed

Skoleskift med fælles forældremyndighed

Om skift af skole med fælles forældremyndighed

Spørgsmål:

Jeg skriver, da jeg har et spørgsmål vedr. mine børns skoleskift. Min ekskone og jeg har fælles forældremyndighed over vores to børn, og de har bopæl hos mig. Børnenes mor valgte at flytte for et års tid siden, og vores yngste datter har samvær med sin mor hver anden weekend. Vores ældste datter har ingen fast samværsordning. Børnene og jeg skal til foråret flytte ind til min kæreste, og det betyder så, at børnene skal skifte skole. Vi flytter til blandt andet fordi vi vil starte en familie sammen og ikke pendle frem og tilbage, som vi har gjort i en del år nu. Derudover er der større muligheder for mig for at finde arbejde. Forholdet til min ekskone er meget dårligt, da vi desværre ikke kan samarbejde. Jeg har i dag orienteret hende om planerne med hensyn til at flytte, samt at børnene skal skifte skole og hun meldte klart ud, at det ville hun overhovedet ikke acceptere, og det ville hun sætte sig imod lige meget hvad. Så er det at jeg spørger om, hvordan skal jeg forholde mig til det?

Venligst
P


Svar:

Kære P

Svarene på dine spørgsmål kan findes i forældreansvarsloven og den tilhørende vejledning.

Når I har fælles forældremyndighed over børnene, og de bor hos dig, kan du ifølge lovens § 3 bestemme, hvor i landet du vil bo med børnene. Det har din ekskone ikke umiddelbart nogen indflydelse på. Du skal dog ifølge § 18 underrette din ekskone senest 6 uger før flytningen.

Din ekskone kan altså ikke forhindre dig i at flytte med børnene, heller ikke selv om det indebærer, at de skal skifte skole. Der står ganske vist i loven at væsentlige beslutninger vedrørende børnenes forhold skal træffes i enighed, men det gælder altså ikke flytning til en anden by. Derimod gælder det skolevalg og videreuddannelse, det fremgår af vejledningen til forældreansvarsloven. 

Din ekskone skal altså i princippet være medbestemmende med hensyn til valg af ny skole. Det kan nok blive et problem at blive enige om det, når din ekskone har meddelt, at hun overhovedet ikke vil acceptere, at du flytter med børnene. Det kan godt give dig nogle problemer, men jeg vil anbefale dig at forsøge at tale med din ekskone om det og fx pege på det rimelige i, at pigerne kommer til at gå i den nærmeste folkeskole. De kommer jo til et helt nyt sted, hvor de har brug for at finde nye kammerater, og det vil gøre det lettere, hvis de kommer i den lokale skole.

Hvis I ikke kan komme frem til en fælles beslutning med hensyn til skolevalg, tror jeg du har lov til at vælge den lokale skole, men jeg vil alligevel råde dig til at tale med Statsforvaltningen om det – bare for at være helt sikker på, at du ikke gør noget forkert.

Hvis din ekskone skulle kræve, at børnene, for ikke at skulle flytte, skal bo hos hende, skal det afgøres af retten. Der skal ved en sådan afgørelse tages hensyn til, hvad der er bedst for barnet, og der skal tages hensyn til barnets egne synspunkter alt efter alder og modenhed.

Min konklusion vil være, at du roligt kan flytte med dine piger, at du skal tale med din ekskone om valg af skole, og at du, hvis I ikke kan blive enige, næppe vil få problemer, hvis du vælger den nærmeste folkeskole.

Du kan finde mange flere oplysninger på Statsforvaltningens hjemmeside www.statsforvaltning.dk samt Familiestyrelsens hjemmeside www.familiestyrelsen.dk 

Venlig hilsen,
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

30. marts 2015

af

mj

Læs også

23.09.10
Skoleskift i 8. klasse
Om skift af skole i udskolingen
12.03.15
Besværlig situation med ekskone
Om skolegang med delt forældremyndighed