Skoleskift i 8. klasse

Skoleskift i 8. klasse

Om skift af skole i udskolingen

Spørgsmål:

Hej!

Jeg søger et godt råd om skoleskift vedr. vores datter, der går i 8. klasse og som er alt for rastløs og ukoncentreret til at passe sin skole.
Hun er meget moden, selvstændig og har primært ældre venner (på 17-18 år) uden for skolen. Hun er glad for sine klassekammerater, ligesom de holder af hende, selv om hun er ”anderledes” og de ikke omgås efter skoletid. Hun er meget social, får konstant nye venner og har et stort netværk. I sin fritid har hun gang i og tager fint ansvar for en masse ting – bl.a. sin pony og fritidsarbejde.

Men fagligt er hun helt gået i stå. Hun kan ikke koncentrere sig i timerne, er rastløs og til tider forstyrrende og provokerende. Hun pjækker aldrig og går fint af sted hver morgen, men deltager ikke aktivt i undervisningen.

Lærerne og vi forældre har nu i nogen tid forsøgt at tale alvor og få hende til at indse, at hun bliver nødt til at tage sin skolegang alvorligt og prioritere det. Derhjemme har vi genindført lektielæsning sammen med os forældre et par gange om ugen og er i det hele i tæt dialog med skolen. Både vi forældre og lærerne ser hende som en rigtigt godt begavet pige, men hun melder stadig helt pas på skolen og giver lærerne, undervisningsformen og alt andet skylden.

Vi er derfor nu i dialog med skolen om et skoleskift. Skolen har klart meldt ud, at hun er for begavet og socialt velfungerende til "specialtilbud", hvilket vi er forældre er helt enige i. Vi vil derfor gerne finde en alm. grundskole eller privatskole til hende i Københavnsområdet med ekstra meget idræt/fysisk aktivitet, mere projektarbejde og fokus på andre indlæringsformer end den klassiske boglige. Her ville hun så kunne få de sidste 1½ år.

Men hvilken skole ville være et godt alternativ for hende? Vi læser mange fine værdigrundlag men synes det er en jungle. Har I et godt råd?

På forhånd tak
M


Svar:

Kære M

Vi kan ikke fra Forældrerådgivningen pege på en bestemt skole i Københavnsområdet, der vil være det rigtige tilbud for jeres datter, det kræver et lokalkendskab, som I må opsøge hos lokale rådgivere.
Men vi kan da pege på nogle muligheder og nogle steder, hvor I kan henvende jer med henblik på lokale undervisningstilbud.

Det lyder virkelig som om jeres datter er kørt træt i sin nuværende skole, og så nytter det sjældent at argumentere for, at hun må tage sig sammen og passe skolearbejdet, så hun kan få en afgangsprøve, der svarer til hendes gode evner. Jeg tror, I har ret i, at et skoleskift kan give jeres datter et skub videre, især hvis I kan finde et undervisningstilbud, der tiltaler hende med fx ekstra meget idræt og andre fysiske aktiviteter.

Det finder I nok ikke på en anden folkeskole, men måske på en privatskole. Det vil I kunne orientere jer om på de lokale privatskolers hjemmesider. Søg ”privatskoler i København” på Google eller på http://privatskole.dk/.

Har I overvejet at lade jeres datter tage 9. klasse på efterskole? Der er rigtig mange skoletrætte elever, der har fået et kick ved at komme på efterskole. Det er utroligt, hvad det kan gøre ved et ungt menneske, der ikke gider skolen mere. Efterskoler er forskellige og tilbyder forskellige aktiviteter udover de obligatoriske fag. De tilbyder naturligvis også folkeskolens afgangsprøver. Der er både i København og på det øvrige Sjælland mange efterskoler, og jeg er sikker på at I vil kunne finde nogle, der tiltaler jer.
Efterskoler er efterspurgte i disse år, og det er slet ikke sikkert, at de skoler I kunne ønske jer, har flere ledige pladser, men I kan da forsøge. Se nærmere på: http://www.efterskole.dk.

En anden mulighed kan være Ungdomsskolen i Københavns Kommune. Den tilbyder både enkeltfag og heltidsundervisning med afgangsprøve. Man kan supplere undervisningen med fritidsundervisning i en lang række ”interessefag”, hvor man skal være ualmindelig negativ for ikke at kunne finde noget, der interesserer én.
Ungdomsskolen har desuden fast vejledning som en integreret del af undervisningen.
I kan se nærmere på Ungdomsskolens hjemmeside: http://www.ungdomsskolen.kk.dk. Bor I i en anden kommune, vil der også være et ungdomsskoletilbud der.

Det er fint, at I er i dialog med skolen om et andet tilbud, og skolen må kunne hjælpe jer med at pege på lokale muligheder. Jeres datter er forhåbentlig også i begyndende kontakt med Ungdommens Uddannelsesvejledning i København (UU). UU skal i samarbejde med elev og forældre udarbejde en individuel uddannelsesplan i 9. klasse, men allerede i 8. klasse skulle de gerne være i gang med en indledende uddannelsesvejledning.
I er velkomne til at henvende jer til UU i København og bede om vejledning med hensyn til alternative undervisningsmuligheder. Det er muligt, at UU vil sige, at de primært arbejder med ungdomsuddannelser efter folkeskolen, men det er et forsøg værd. UU har under alle omstændigheder et omfattende kendskab til lokale undervisningstilbud.
I kan se nærmere på UU’s hjemmeside: http://www.uu.kk.dk. Ungdommens Uddannelsesrådgivning findes i alle kommuner.

I stedet for et konkret forslag, får I altså nogle muligheder for selv at opsøge yderligere viden og træffe et valg. Jeg vil anbefale jer at handle ret hurtigt, især med hensyn til efterskoler, men også Ungdomsskolen kan melde alt optaget på nogle hold.

Jeg håber, I finder et tilbud der kan give jeres datter fornyet mod på skolearbejdet.

Venlig hilsen,
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

17. juni 2015

af

mj

Læs også

12.11.12
Skoleskift med fælles forældremyndighed
Om skoleskift med fælles forældremyndighed
10.09.10
Socialforvaltningen afviser frit skolevalg ved flytning pga. ADHD
Om afvisning af frit skolevalg