Min datter ønsker skoleskift pga. dårlig trivsel

Min datter ønsker skoleskift pga. dårlig trivsel

Om skoleskift på grund af mistrivsel

Spørgsmål:

Hejsa

Jeg står i en meget vanskelig situation, hvor jeg vil bede jer om et godt råd. Jeg har en datter på 9 år, som går i 4. klasse. En meget vellidt pige samt fagligt velfungerende men i en klasse, hvor der er store sociale problemer. Specielt pigegruppen fungerer ikke med manglende nære venskaber, manglende tillid, dårlig stemning mv., og det er for min datter et tiltagende problem - hvor hun nu græder næsten hver aften, når hun skal sove, bliver vred og sur over at skulle i skole, har kvalme og ondt i maven - og efterspørger et skoleskifte. Hvornår bør man overveje et skoleskifte - er det når barnet efterspørger det, eller skal jeg igennem nuværende skole/lærere, lægen, kommunens psykologer eller andre, før jeg træffer den beslutning? Jeg har tendens til at lytte til hende og ansøge om ny skole med det samme, men flytter "problemerne" så med?

Jeg vil tilføje, at hun er skilsmissebarn og primært bor hos mig og har gjort det siden hun var 8 måneder.

Håber på et snarligt svar.

Venlig hilsen
J


Svar:

Kære J

Du skriver i din henvendelse til Forældrerådgivningen, at du håber på hurtigt svar. Det kan jeg godt forstå, for det billede, som du giver af din ulykkelige pige, er bestemt ikke godt og heller ikke holdbart i længden.

Din datter er 9 år og går i 4. klasse. Hun er vellidt og er fagligt velfungerende, men der er store problemer i pigegruppen, og det påvirker nu din datter så meget, at hun græder og ikke vil i skole, ligesom hun har psykosomatiske symptomer som kvalme og ondt i maven. Din datter ønsker at skifte skole, hvilket du er tilbøjelig til at føje hende i.  Men du er alligevel i tvivl, om du skal finde en anden skole til hende nu eller først tale med hendes lærere, en skolepsykolog eller evt. jeres egen læge.

Det kan godt være, at et skoleskift er den bedste løsning for din datter, men jeg synes, at du skal vente og tale med hendes lærere, før du træffer den endelige beslutning.  Det er langtfra sikkert, at de har opdaget, hvordan hun har det, og hvor dårligt det sociale klima i klassen er.  Uanset om resultatet bliver, at din datter skifter skole, vil hendes nuværende klasse have godt af, at der bliver gennemført nogle undervisningsforløb, hvor eleverne får lejlighed til at sætte fokus på trivsel og samarbejde. Der må være andre børn end din datter, som mistrives under de nuværende forhold. Måske skulle du ringe og tale med en af klassens kontaktforældre?

Du overvejer også at kontakte egen læge. Det kan jeg kun støtte dig i. Når et barn har forskellige ”sygdomstegn”, når det skal i skole, er det altid en god ide at få lægen til at se på det, om ikke for andet så bare for at være helt sikker på, at der ikke er noget somatisk i vejen. Lægen ved også noget om psykosomatiske symptomer, altså det at en psykisk belastende situation kan udløse sygdomssymptomer som mavepine, hovedpine og opkastning.

Du nævner i brevet, at du er fraskilt og har boet alene med hende siden hun var 8 måneder. Sådan som jeg læser det, besøger hun sin far. Hvis der er forandringer eller problemer i den familie, vil det naturligvis også påvirke din datters liv.

For at få hjælp og støtte til at komme videre kan du på eget initiativ henvende dig til PPR (Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning) og bede om en samtale. Det har du ret til!  I mange kommuner tilbyder PPR desuden åben rådgivning et par gange om måneden. Rådgivningen er et tilbud til familier om en uforpligtende samtale om familiens problemer og bekymringer i forhold til deres børn. Rådgivningen er anonym, dvs. familien registreres ikke med navn, CPR-nummer og adresse.

Det har slået mig, at din datter kun er 9 år og går i 4. klasse, og alt efter modenhed kan det være en medvirkende årsag til, at hun mistrives, i hvert fald i denne pigegruppe.  Det er en kendt sag, at der er sket en forskydning nedad i alder, således at børn tidligere end før forsøger at se ud og opføre sig som cool teenager, selv om de inde bag panseret er lige så bløde og sårbare som vingummibamser. Man opererer med begrebet ”tweens”.  Hvis du er interesseret i at vide mere, blev der i efteråret udgivet en bog om emnet, som er blevet rost til skyerne. Den hedder: ”Tweens – børn af en ny tid i alderen 8-13 år med indre kaos og ydre x-faktor”.

Det er på mange måder hårdt at gå i skole både fagligt og socialt, og mange elever føler sig pressede af dominerende grupper i klassen. Hvis du i samarbejde med skolen, og eventuelt også med andre instanser ender med at beslutte, at det vil gavne din datter med et skoleskift, er det derfor vigtigt at undersøge og stille spørgsmål til, hvordan pigegruppen i den nye klasse fungerer.

I den kommune, hvor du bor, er der frit skolevalg, når der er plads på den ønskede skole. Det vil sige, at hvis der er maksimum antal elever i 4. klasserne, på den skole, som I ønsker, kan skolen sige nej. I de fleste kommuner er det endvidere sådan, at man selv skal betale transporten, hvis man fravælger distriktets skole.

Jeg håber, at ovennævnte overvejelser og forslag kan bringe dig videre til en positiv løsning.

Med venlig hilsen,
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

27. marts 2015

af

mj

Læs også

24.09.10
Mobber læreren min søn?
Om lærermobning
27.10.11
Må vi flytte datter til skole i anden kommune?
Om skoleskift uden for kommune