Børnehaveklassen om på grund af det sociale

Børnehaveklassen om på grund af det sociale

Om at gå klasse om i indskolingen

Spørgsmål:

Min datter går i 0. klasse. Fagligt fungerer hun rigtig godt. Hendes lærer oplyser at hun ligger i toppen af klassens gennemsnit, men socialt går det rigtig dårligt. Hun er meget genert og usikker og har meget svært ved at etablere venskaber, hvilket hun selv er utrolig ked af. Lederen af børnehaven har efterfølgende udtrykt tvivl om sin egen vurdering af min datters skolemodenhed. Fordelen ved at gå om er, at min datters bedste veninde starter samt en anden god legekammerat, hvor hun nu ingen har, som hun kan relatere til. Men det er virkelig problematisk vedrørende det faglige. Min datter kedede sig allerede i børnehaven og er særdeles tilfreds og glad for de ting, hun oplever i selve undervisningen. En anden faktor er, at lige den årgang min datter er startet på, har skolen valgt at optage 60 elever, og de arbejder med sen klassedannelse. Yderligere er fordelingen 40 drenge og 20 piger. Så der er lige omkring 5-6 piger i hver gruppe og resten er drenge. Den børnehaveklasse, der starter her i til sommer, har lige fordeling af køn og kun 40 børn, hvilket også er med i mine overvejelser -min datter siger selv, at hun ikke kan overskue de fysiske rammer og de mange børn (hun ved aldrig, hvor de andre piger er henne). Jeg håber, at I kan hjælpe mig i mine overvejelser!

Venligst
A


Svar:

Kære A

Din datter går i børnehaveklasse, er fagligt dygtig, men har haft svært ved at knytte venskaber angiveligt på grund af generthed. Hun går i år i en meget stor gruppe med en overvægt af drenge. En gruppe, som hun har svært ved at overskue.

Næste år skal et par veninder begynde i 0. klasse. Gruppen er betydeligt mindre, ligesom fordelingen af drenge og piger er nogenlunde lige.

Umiddelbart lyder det som en god idé at lade din datter starte på ny. Hun har mulighed for at støtte sig til kammerater, hun kender i forvejen, og der vil være rutiner, som hun allerede er fortrolig med, når hun har gået i børnehaveklasse en gang før. For mig lyder det som om, du synes, at det er denne løsning, der vil være bedst for din datter. Dog er du i tvivl om, hvorvidt hun kommer til at kede sig, da hun fungerer godt rent fagligt.

Jeg vil støtte dig i løsningen om at lade din datter gå om. Behovet for stadig at få faglige udfordringer bør du drøfte med pædagogerne, når du fortæller dem, hvilken konklusion du er nået frem til.

Med den gode faglige ballast din datter har, vil hun forhåbentlig udvikle et personligt overskud, der kan hjælpe hende ud over genertheden, så hun bliver i stand til at knytte nye venskaber i den nye klasse.

Jeg ønsker jer held og lykke med processen.

Med venlig hilsen,
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

17. marts 2016

af

mj

Læs også

26.04.11
Klasseskift uden forældreaccept
Om tvunget skift af klasse
03.02.12
Tilskud til tiltrængt efterskoleophold
Om tilskud til efterskoleophold